سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خلوت دل

پزشکی

    نظر

بهترین خوراکی‌ها برای زیبایی

آیا می‌توان با تغییر رژیم غذایی موجب حفظ سلامت پوست خود شده و جوانی خود را تضمین نمود؟ به نظر شما چه میوه‌هایی چنین اثراتی دارند و علت آن چیست؟

با افزایش آگاهی مردم و مطالعات آن‌ها در موارد مختلف به خصوص تأثیر غذاها بر کاهش روند پیری پرسش‌های مطرح شده از سوی مراجعان مسرت‌بخش است و به آدم حس خوبی القا می‌شود.

بد نیست پاسخی به چند نمونه از پرسش‌ها بدهم شاید ذهن شما هم درگیر آن باشد.

خانمی به یکی از همکاران پزشک مراجعه کرده و گفته بودند: «متخصصان زیبایی می‌گویند رژیم غذایی غنی از پروتئین به خصوص ماهی می‌تواند چروک‌ها را رفع و از تشکیل چروک‌های جدید جلوگیری کند. آیا صحت دارد؟» پروتئین مازاد بر نیاز روزانه یک فرد هیچ اثر اضافه‌ای بر سلامت پوست و مو ندارد. اما باید هر فرد با توجه به شرایط سنی و جنسی و سایر عوامل فردی مقدار کافی پروتئین را از منابع مختلف حیوانی و گیاهی دریافت کند.

پرواضح است که پروتئین گوشت سفید (ماهی و میگو) به دلیل دارا بودن نوع خاصی از اسیدهای چرب (نه پروتئین) بر سلامت پوست و مو نیز تأثیر بسزایی دارد. البته به شرط اینکه ماهی و میگو زیاد سرخ نشوند چون حرارت زیاد این اسیدهای چرب مفید را به شکل بسیار مضر تغییر شکل خواهد داد. قطعاً رژیم غذایی در سلامت و شادابی همه بدن از جمله پوست و مو موثر است.

چندی قبل خانم میانسالی از من پرسید: «دخترم دانشجوست و می‌گوید از قندهای ساده کمتر استفاده کنید و به جای آن نان سبوس گندم و غلات بخورید. آیا این توصیه علمی است؟» خیلی خوشحال شدم چون قطعاً این موضوع از توصیه‌های کلیدی غذایی برای برخورداری از الگوی غذایی سالم است. مسلم است که قندهای ساده به سرعت جذب خون می‌شوند و زمینه را برای افزایش قند و چربی خون و چاقی و بیماری قلبی- عروقی و حتی بیماری‌های سرطانی، پوسیدگی دندان و ... فراهم می‌کنند. بنابراین به شدت توصیه می‌کنم تا آنجا که ممکن است از مصرف قندهای ساده چه به صورت آشکار و چه به صورت نهان (منظور قند و شکری است که در انواع فرآورده‌های غذایی وجود دارند) پرهیز شود.

در آناناس ترکیبی وجود دارد که به طور معجزه آسایی موجب تسریع ترمیم زخم و جراحات و حتی کبودی پوست می‌شود

وقتی شما مقدار زیادی شکر یا بشقابی پر از ماکارونی می‌خورید، به سرعت در خون به قند تبدیل شده و عکس‌العمل لوزالمعده ترشح انسولین خواهد بود تا سطح قند خون را کنترل کند. این ترشح جبرانی یک دفعه باعث بروز برخی واکنش‌ها شده که به ایجاد تورم در سطح سلولی می‌انجامد. قند بالای خون با مواد معدنی موجود در خون (مس و آهن) ترکیب شده و علاوه بر ایجاد رادیکال‌های آزاد به بخش چربی دو لایه‌ای سلول‌ها صدمه می‌زند. این سلسله واکنش‌های مخرب و التهاب‌زا موجب تسریع روند پیری می‌شوند. جالب است بدانید افراد مبتلا به دیابت که قند خونشان را با اصول صحیح در کنترل ندارند و عملکرد لوزالمعده‌شان نیز به درستی صورت نمی‌گیرد، یک‌سوم زودتر از افراد عادی پیر می‌شوند.به همین دلیل ما بر پیروی از تغذیه صحیح برای زیبا ماندن و مهم‌تر از آن سلامت ماندن چه برای بیماران و چه گروه سالم تاکید داریم. افرادی که از تغذیه خوبی برخوردار بوده‌اند و در حال حاضر نیز الگوی تغذیه سالمی دارند از مقاومت بیشتری (به طور نسبی) در مقابل تمامی عوامل مخرب و مضر برخوردار هستند.

در قدیم عقیده بر آن بود که هر خانم بارداری بهتر است میوه‌هایی نظیر هلو و به بخورد تا کودکی زیبا به دنیا آورد. آن‌ها چنین استدلال می‌کردند که خوردن این میوه‌ها به دلیل عطر و طعم منحصر به فردی که دارند، موجب طراوت و زیبایی هر چه بیشتر نوزاد می‌شود و این حالت تا بزرگسالی با کودک همراه خواهد بود. اما به واقع آیا می‌توان با تغییر رژیم غذایی موجب حفظ سلامت پوست خود شده و جوانی خود را تضمین نمود؟ به نظر شما چه میوه‌هایی چنین اثراتی دارند و علت آن چیست؟

گوجه فرنگی
یکی از بهترین سبزیجاتی که فرایند پیری را به تأخیر می‌اندازد، گوجه فرنگی است. این سبزی در هر 100 گرم خود دارای 620 میکروگرم بتاکاروتن (پیش‌ساز ویتامینA ) می‌باشد. این ویتامین با تقویت سیستم ایمنی و دخالت در رشد و ترمیم بافت‌ها موجب حفظ سلامت پوست می‌شود و اگر به میزان کافی به بدن نرسد، خشکی و زبری پوست و شکنندگی مو و ناخن‌ها را به همراه خواهد داشت.

دانشمندان دانشگاه کنتاکی معتقدند افرادی که روزانه از گوجه فرنگی بیشتری استفاده می‌کنند، دیرتر پیر شده و کمتر به سرطان مبتلا می‌شوند.آن‌ها با مطالعه بر روی 88 زن بالای 75 سال دریافته‌اند افرادی که به طور منظم از این سبزی استفاده می‌کنند، میزان قابل ملاحظه‌ای لیکوپن در خونشان وجود دارد و به دلیل خواص آنتی اکسیدانی این ترکیب افتادگی پوست و بروز چین و چروک که همگی بر اثر فعالیت هرچه بیشتر رادیکال‌های آزاد در بدن ایجاد می‌گردد، در آن‌ها کاهش می‌یابد.

به علاوه، یک گوجه فرنگی می‌تواند 36 درصد از نیاز روزانه افراد را به ویتامینCتأمین نماید که این مقدار در گوجه فرنگی پخته بسیار کمتر می‌شود. وجود این ماده مغذی به همراه بتاکاروتن و لیکوپن، کمپلکس عظیمی از آنتی اکسیدان‌ها است که از بروز پیری زودرس جلوگیری می‌کند. به این منظور توصیه می‌شود که به همراه انواع جوانه‌ها (خصوصاً جوانه گندم) و کلم بروکلی مصرف گردد تا این اثرات چند برابر شود.

آناناس
این میوه مناطق گرمسیری از دیرباز مصارف زیبایی داشته است؛ به طوری که در طب چینی از آن برای درمان آفتاب سوختگی استفاده می‌شد و در آمریکای جنوبی از آن برای التیام هر چه سریع‌تر زخم‌ها استفاده می‌کردند که دریافت روزانه 100 گرم از این میوه می‌تواند نیاز روزانه افراد را به ویتامینC به طور کامل تأمین نماید.

علاوه بر این ویتامین، در آناناسترکیبی وجود دارد که به طور معجزه آسایی موجب تسریع ترمیم زخم و جراحات و حتی کبودی پوست می‌شود. دانشمندان معتقدند که این ترکیب خاصیت آنزیمی داشته و موجب افزایش جریان خون در ناحیه مجروح می‌گردد؛ به علاوه از تجمع خون در یک ناحیه که سیاهی و کبودی را به همراه دارد جلوگیری می‌کند.

اما توجه به این نکته حائز اهمیت است که آناناس، اسید بالایی دارد و برای افرادی که دچار زخم معده هستند مناسب نیست.

انبه
آیا فکر می‌کردید انبهنیز جزء میوه‌های مورد توجه برای حفظ جوانی پوست باشد؟ آخرین تحقیقات در این زمینه نشان داده است که مصرف حداقل دو عدد انبه در هفته می‌تواند به میزان قابل ملاحظه‌ای ویتامینC مورد نیاز بدن را تأمین کند.

این ویتامین علاوه بر خاصیت آنتی‌اکسیدانی یادشده یک ضد لک قوی است و به دلیل دخالت در ساخت کلاژن و الاستین (پروتئین‌های اصلی بافت پوست) از افتادگی پوست ناشی از افزایش سن در نواحی مختلف این ارگان خصوصاً در صورت جلوگیری می‌کند.

حتماً می‌دانید که مصرف مواد غذایی حاوی آهناگر همراه ویتامینC به مصرف برسند، جذب آهن چندین برابر می‌شود. بنابراین، با مصرف منابع غذایی آهن غیرهِم به همراه ویتامینC کم خونی فقر آهن در افرادی که مدت‌ها به این بیماری مبتلا هستند، درمان می‌گردد؛ زیرا بروز این بیماری به خصوص در خانم‌ها عوارض پوستی چون خشکی پوست، رنگ‌پریدگی، کاهش استحکام ناخن‌ها، به طرف بالا برگشتن آن‌ها، شکنندگی و ریزش موها دارد که همه آن‌ها مشکلات مهمی برای زیبایی به شمار می‌آیند. آیا می‌دانید، رنگ نارنجی این میوه نیز برای پوست مفید است. وجود این رنگ به دلیل حضور بتا کاروتن می‌باشد.

گردو و تخمه کدو
گردو، نیز یکی از مفیدترین مغزها با خاصیت سالم‌سازی پوست می‌باشد. می‌دانید چرا؟ در این مغز مقادیر بالایی کلسیم، آهن، ویتامینE و از همه مهم‌تر اسیدهای چرب ضروری وجود دارد.

پژوهشگران دریافته‌اند، مصرف منظم گردو موجب حفظ آب بافت‌های پوست می‌گردد و ظاهری یکنواخت و صاف به آن می‌بخشد؛زیرا گردو سرشار از اسید چرب ضروری (در بدن ساخته نمی‌شود و باید از طریق رژیم غذایی وارد بدن گردد) به نام اسید لینولئیک می‌باشد که در حفظ آب در این ارگان بسیار موثر است. در ضمن، روی و آهن موجود در این مغز نیز به دلیل دخالت این مواد مغذی در ساخت بافت پروتئینی پوست و خون رسانی به این ارگان بسیار ضروری به نظر می‌رسد.

برخلاف آنکه بسیاری از افراد تصور می‌کنند مصرف گردوموجب تشدید آکنه می‌شود، بسیاری از متخصصان تغذیه به منظور جلوگیری از آکنه مصرف آن را در حد 2 تا 3 عدد توصیه می‌کنند؛ زیرا با خوردن گردو و دریافت منظم اسیدهای چرب، از تعداد و شدت آکنه‌ها کاسته می‌شود.

آویشن
شاید باور نکنید که در کنار کلیه مواد غذایی یادشده آویشنکه به عنوان یک سبزی معطر با ورود پیتزا و لازانیا به رژیم غذایی ما بیشتر مورد استفاده قرار گرفت، نیز در حفظ زیبایی پوست مؤثر است.

پژوهشگران به تازگی دریافته‌اند که عصاره روغنی به دست آمده از آویشن فرایند پیری را به تعویق می‌اندازد.

این عصاره سرشار از ترکیبات با خاصیت آنتی‌اکسیدانی است که مانع از اکسیده شدن چربی‌های غیراشباع در دیواره سلول‌ها در بافت‌های مختلف می‌گردد.

به علاوه، موجب حفظ خاصیت ارتجاعی سلول‌ها شده و به این ترتیب از بروز چین و چروک جلوگیری می‌کند.

 

سلامت پوست

    نظر

هنگامی که مواد ژنتیکی داخل سلولی به نحوی آسیب ببیند که بدن قادر به ترمیم آن نباشد، سرطان ایجاد می شود. اگر این پدیده در پوست اتفاق بیفتد، سرطان پوست ایجاد می گردد. این سلولهای آسیب دیده  زیاد شده  و یک توده تشکیل می دهند. از آنجایی که سرطانهای پوستی معمولا در لایه های خارجی تر پوست (اپیدرم) قرار دارند، قابل رویت هستند. پوست وسیعترین ارگان بدن می باشد و سرطان پوست شایعترین سرطانها است. سرطانهای پوست بر چند دسته هستند ؛ ملانومایی و غیر ملانومایی که خود شامل سرطان سلولهای پایه یی و سرطان سلولهای سنگفرشی هستند.

عوامل خطر
عوامل خطر برای سرطان پوست عواملی هستند که موجب التهاب مزمن پوست می شوند. از جمله این عوامل می توان از موارد زیر نام برد:

    آفتاب سوختگی، یا آسیب شدید و طولانی مدت پوست بر اثر آفتاب. در واقع هم اشعه UVAو هم UVBمی توانند باعث آسیب مواد ژنتیکی داخل سلولی شوند. علاوه بر تابش طبیعی نور خورشید، اشعه UVمصنوعی هم که در برخی سالنها برای برنزه شدن به کار می روند ، سرطانزا هستند. حتی برنزه کردن پوست با دستگاه های سولاریوم به دیلی استفاده از امواج نور ماورای بنفش باعث افزایش خطر سرطان پوست می گردد.

    زخمهای مزمنی که التیام نمی یابند، به خصوص زخمهای ناشی از سوختگی. (این نوع زخمها می توانند منجر به ایجاد سرطان پوست شوند).
    موارد ارثی، مانند سندرم خال ملانوسیتیک مادرزادییا برخی بیماری های ژنتیکی نظیر گزرودرما پیگمنتوزوم
    تیپ پوستی افراد: افرادی پوستی سفید و روشن موهای زرد و بلوند دارند و سریعا در مواجهه با آفتاب دچار افتاب سوختگی می شوند، در معرض خطر بالاتر سرطان وست قرار داررند.

تیپ های پوستی
پوست افراد را بر اساس مشخصات آن به شش تیپ دسته بندی می کنند:

  •     تیپ پوستی I

این افراد معمولا پوست بسیار روشن و رنگ پریده، چشمان آبی یا سبز، موهای قرمز و کک و مک های فراوان دارند. پوست این افراد هیچ گاه برنزه نمی شود و آنها همیشه در مجاورت آفتاب دچار آفتاب سوختگی می شوند.

  •     تیپ پوستی II

پوست این افراد کرم رنگ بوده، دارای چشمان سبز یا آبی، موهای روشن یا بلوند و کک ومک هستند. این تیپ پوستی تمایل زیادی به آفتاب سوختگی دارد، اما ممکن است گاهی هم برنزه شود.

  •     تیپ پوستی III

این افراد دارای پوست قهوه یی روشن بوده، چشمان و موهای قهوه یی دارند. این تیپ پوستی همیشه برنزه شده، گاهی هم دچار آفتاب سوختگی می شوند.

  •     تیپ پوستی IV

افراد با این تیپ پوستی، پوست قهوه یی روشن یا زیتونی و چشمان و موهای قهوه یی تیره دارند. این افراد به راحتی برنزه می شوند و گاهی هم دچار آفتاب سوختگی می شوند.

  •     تیپ پوستی V

این افراد پوست قهوه یی  و چشمان و موهای قهوه یی تیره دارند. پوست این افراد به ندرت دچار آفتاب سوختگی می شوند ولی به راحتی برنزه می شوند.

  •     تیپ پوستی VI

افراد دارای این تیپ پوستی، پوست سیاه، چشمان قهوه یی مشکی و موهای مشکی دارند. این تیپ پوستی بسیار به ندرت ممکن است دچار آفتاب سوختگی شود.

سرطان سلولهای پایه ای(Basal Cell Carcinoma)
سرطان سلولهای پایه ای  شایع ترین نوع سرطان پوستی می باشد. این ضایعات معمولا به شکل برجستگی های پوستی  قرمز و براق با حاشیه مروارید مانندی هستند که با گذر زمان خوب نشده ، باقی می مانند.این نوع سرطان پوست  بیشتر در نواحی در معرض آفتاب مانند سر و گردن وگاهی اندامها و تنه دیده می شود.
اگر به عنوان مثال شما در صورت خود تعدادی ضایعه پوستی شبیه جوش داشته باشید که با درمان موضعی یا خوراکی برطرف شوند اما یکی از اینها باقی بماند و از بین نرود، آن ضایعه نیازمند بررسی بیشتر پزشک متخصص می باشد.

این نوع سرطان رشد بسیار کندی دارد و به ندرت ریشه دوانده و اعضای دیگر را معمولا درگیر نمی نماید. گاهی این ضایعات خونریزی کرده، دلمه می بندند، بهبود می یابند و باز مجدد با گذشت زمان همین دوره را طی می کنند.اهمیت درمان به موقع این نوع سرطان پوست در اینجاست که می تواند باعث صدمه موضعی در نواحی حساسی مانند صورت شود و به عنوان مثال موجب شود که فرد قسمتی از بینی یا گوش خود را از دست بدهد.

سرطان سلولهای سنگفرشی(Squamous Cell Carcinoma)
سرطان سلولهای سنگفرشی دومین نوع شایع سرطانهای پوستی می باشد. این نوع سرطان بیشتر در نواحی گوشها، صورت، لبها، بینی ودهان دیده می شود. این ضایعات معمولا به شکل سطوح کوچک و برجسته یی هستند که در لایه زیرین خود قرمز رنگ می باشند و در سطح حالت پوسته پوسته دارند. هرچقدر هم که فرد این نواحی را با کرم ها و مرطوب کننده ها مرطوب نماید این ظاهر پوسته پوسته و قرمز و برجسته از بین نمی رود. این نوع سرطان پوست می تواند ریشه دوانده و اعضا دیگر را هم درگیر نماید، از این روی درمان به موقع آن از اهمیت برخوردار است.

ملانوم بدخیم(Malignant Melanoma)
ملانوم بدخیم  وخیم ترین نوع سرطان پوست می باشد و می تواند در هر قسمتی از پوست بدن یا در نزدیکی یک خال پوستی ایجاد شود. این نوع سرطان پوست از سلولهای رنگدانه ای تشکیل می شود و در نتیجه معمولا ترکیبی از رنگهای قهوه یی و مشکی می باشد، اما می تواند به رنگهای قرمز یا سفید هم باشد. ملانوما می تواند ریشه دوانده و تقریبا هر عضوی از بدن را در صورت عدم درمان به موقع درگیر نماید.

در راستای تشخیص به موقع این سرطان و جلوگیری از عواقب بعدی آن لازم است که تمامی خالها و نقاط تیره رنگ بدن ابتدا توسط خود فرد و در صورت نیاز توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گرفته و تحت نظارت باشند.
تقریبا تمامی انسانها روی پوست بدن خود خال یا نقاط تیره رنگ دارند. بیشتر این خالها در طی زندگی فرد، به شکلی عادی باقی مانده و روند تکاملی طبیعی خود را طی می کنند.

این روند تکاملی شامل برجسته شدن و کمرنگ شدن خال به مرور زمان می باشد. اما اگر خالی این روند طبیعی را طی نکند و تغییری غیرعادی داشته باشد می تواند اولین زنگ خطر برای بررسی آن خال از لحاظ سرطانی شدن باشد. با یاد گیری این علایم خطر هر فرد می تواند به صورت مرتب پوست بدن خود را معاینه کرده و در صورت مشاهده تغییر مشکوک در خال به پزشک جهت مشاوره مراجعه کند.
در اینجا مهمترین تغییراتی را که می تواند نشانه سرطانی شدن یک خال باشد ذکر می کنیم.

عدم تقارن
بیشتر خالها حاشیه قرینه و گرد دارند، اگر خالی قرینه بودنش را از دست بدهد و دو نیمه آن از نظر رنگ و طرح و ضخامت متفاوت باشند، ، آن خال نیازمند بررسی بیشتر است.

حاشیه نامنظم
اگر حاشیه خالی نامنظم باشد و یا لبه آن خال تفاوت واضح رنگی با پوست اطرافش نداشته باشد ، به شکلی که نتوان این حاشیه را بطور مشخص تعیین کرد،  آن خال نیازمند بررسی بیشتر است.

رنگ
خالها به رنگ قهوه ای هستند. این رنگ قهوه ای می تواند شامل طیفی از رنگهای قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره باشد. همانطور که ذکر شد خالها با گذر زمان معمولا روشن تر می شوند، اگر خالی تیره تر شد و به سیاهی زد و یا قسمتهای مختلف آن تیره و روشن شد، یا رنگهای مختلف آبی و قرمز و...در آن مشاهده شد، می تواند نشانه بدخیم شدن آن باشد و نیازمند بررسی بیشتر است.

ابعاد خال
بیشتر خالها ابعاد کوچکی دارند و معمولا قطر آن کمتر از6 میلی متر است. اگر خالی افزایش قطر پیدا کند و بزرگتر از این شود باید آن را به متخصص پوست نشان دهید. با این حال ملانوم می توانند کوچکتر از 6 میلی متر هم باشند، در نتیجه در صورت مشاهده تغییرات بالا، حتی با وجود کوچکی خال آن را به متخصص نشان دهید.

همچنین علائم دیگری از جمله تغییرات در سطح خال،پوسته پوسته شدن، خونریزی، نشت رنگ از حاشیه خال، و پدید آمدن موارد مانند خارش یا درد می توانند از جمله علائم خطر باشند.
هر زخم پوستی به ویژه در ناحیه سر و گردن که بعد از درمان به مدت چند هفته بهبود نیابد لازم است توسط متخصص پوست از نظر احتمال بروز بدخیمی پوستی بررسی گردد.

مراقبت پوست در برابر اشعه آفتاب
اشعه آفتاب (UVA+UVB) جزء عوامل بسیار مهمی است که می تواند در تشکیل سرطان پوست و یا بدخیم شدن یک خال تاثیر بگذارد در نتیجه مهمترین کاری که در راستای پیشگیری از سرطان پوست می توان انجام داد محافظت پوست در برابر آفتاب است.

  ابتدایی ترین راه جهت این پیشگیری بیرون نرفتن و در معرض تابش مستقیم خورشید نبودن بین ساعتهای 10 صبح تا 4 بعد ازظهر است، زمانی که تابش خورشید بیشترین شدت را دارد. در صورتیکه که برای انجام کاری باید این ساعتها را در معرض نور خورشید بگذرانید، می توانید با پوشیدن لباسهای آستین بلند و یقه دار، پوست خود را بیشتر محافظت کنید.

اما راه دیگر استفاده از کرمهای ضد آفتاب است. در واقع هر فرد باید هر روز پیش از آنکه از منزل خارج شود از این کرمها، بر روی تمامی سطوحی از پوست که در معرض تابش اشعه خورشید قرار دارند استفاده نماید. ملاک سنجش میزان محافظت این کرم ها  Sun Protect – facts)SPF   یا عامل حفاظت در برابر خورشید) است که با اعدادی تعیین می شود. هر چقدر این مقدار بیشتر باشد محافظت بیشتری از پوست صورت می گیرد. حداقل SPFمناسب 15  است ، اما توصیه بیشتر متخصصان پوست این است که SPFکمتر از 30 استفاده ننمایید و توجه کنید که در صورتی که برای ساعات متوالی در معرض تابش نور خورشید قرار دارید باید هر 2 تا 3 ساعت یکبار کرم خود را تجدید نمایید.

امروزه این کرمها در انواع مارکها با SPFهای گوناگون  برای انواع پوستها تولید شده اند. و شما به راحتی می توانید ضد آفتابی را که با پوستتان همخوانی داشته با شد پیدا کنید. در اینجا باز تاکید می شود که ضد آفتاب تنها مخصوص پوست صورت نیست وتمامی نواحی از پوست ( دستها، گردن و.....) که در معرض تابش نور خورشید قرار دارند باید محافظت شوند در ضمن این مراقبت مختص به سن خاصی نمی باشد و باید مصرف آنها از کودکی که فرد پوست آسیب پذیرتری دارد شروع شود و تا آخر عمر ادامه پیدا کند.

در زمینه مراقبت از پوست مهم است بدانید پیشگیریهایی که شما الان انجام می دهید،  برای سالهای آتی بوده و اتفاقی که الان در پوست شما می افتد نتیجه آسیبهایی است که در طی سالهای گذشته به پوست شما وارد آمده است ( آسیبهایی نظیر آفتاب سوختگیها) .

نکته مهم دیگر این است که ضد آفتاب ها تنها مخصوص روزهای آفتابی تابستان نیستند و باید در تمام فصول و حتی روزهای نیمه ابری استفاده گردند.
نوزادان که حساسترین پوستها را دارند، باید تا حد امکان در معرض تابش مستقیم نور خورشید برای مدت طولانی قرار نگیرند و بهتر است که این آموزشها از همان سنین خردسالی به کودک داده شود.

مجدد یادآوری می گردد بهترین راه حفاظت از پوست در برابر آفتاب استفاده از پوشش کافی شامل لباس مناسب و کلاه و عدم قرارگرفتن در تابش مستقیم آفتاب است و مصرف ضدآفتاب در قدم بعدی حایز اهمیت است.

 
   

پزشکی

    نظر
وراثت از شایعترین علل سیاهی دور چشم است ؛ همچنین عوامل زمینه ای از قبیل کم خونی ، بیماریهای تیروئیدی ، برخی بیماریهای هورمونی و حساسیت های پوستی ( اگزمای سرشتی ) نیز، موجب بوجود آمدن سیاهی در اطراف چشم می شود.

سیاهی دور چشم با افزایش سن و به تدریج ظاهر می شود.





عواملی همچون خستگی ، بی خوابی ، قرارگرفتن در معرض آفتاب و تغییرات هورمونی ماهیانه زنان نیز ، نقش چشمگیری در تشدید سیاهی دور چشم دارد.
سیاهی دور چشم درمان قطعی و صد درصد ندارد اما کرم های ضد سیاهی دور چشم در بعضی افراد سیاهی دور چشم را تا حدی کاهش می دهد.

به دلیل اینکه کرم های مذکور تغییرات را در گردش خون عروق پوست پلک بوجود می آورند ، تا حدودی از تجمع خون وریدی در پلک جلوگیری کرده و باعث کاهش سیاهی دور چشم می شود ولی آن را از بین نمی برد.

براساس گزارش های بدست آمده ، همچنین تکنیک هایی از قبیل بعضی از انواع لیزر و لایه برداری های شیمیایی خفیف هم می تواند در کاهش سیاهی موثر باشد ؛ ولی تاثیرات این تکنیک ها در افراد ، متفاوت و غیر قابل پیش بینی بوده ، مورد توافق همه متخصصان نیست و می توان گفت این نوع درمان موقتی است.

سیاهی دور چشم ، بیماری محسوب نمی شود و این جزء خصوصیات طبیعی پوست برخی افراد است . پس ریشه کن کردن ، برطرف کردن و پیشگیری کردن باعث از بین رفتن کامل سیاهی دور چشم نمی شود.

لازم به ذکر است که سیاهی دور چشم در میان کشورهای همسایه ازقبیل کشورهای خاور میانه ، پاکستان و هند نسبت به سایر اقوام اروپایی و آسیایی شایعتر است و در ایرانیان هم هاله ای از این سیاهی وجود دارد.

پزشکی

    نظر
بیماری ام اس

بیماری ام.اس (مولیتپل اسکلروزیس) یکی از شایعترین بیماریهای سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) می باشد. این بیماری در اثر تخریب غلاف میلین ایجاد می شود. میلین غلافی است که فیبرهای عصبی را احاطه می کند و در انتقال سریع امواج عصبی نقش بسیار مهمی دارد.

در حالت طبیعی با وجود این غلاف امواج عصبی سریع منتقل شده و حرکات موزون و هماهنگ بدن حاصل میشود.

در بیماری ام.اس این غلاف عصبی تخریب می شود. بدین ترتیب امواج عصبی از مغز به خوبی منتقل نمی شود و علایم مختلف بیماری ام.اس ظاهر می شود.
در مناطقی که میلین تخریب شده است پلاک هایی ظاهر می شود.

چه کسانی به بیماری ام.اس مبتلا می شوند؟

خانمها بیشتر از آقایان در معرض این بیماری هستند به طوریکه نسبت ابتلا زنان به مردان به میزان 3 به 2 می باشد. بیماری ام.اس بیماری افراد جوان است به طوریکه متوسط شروع بیماری بین 33-29 سالگی است. از طرفی ممکن است این بیماری افراد را از 10 تا 59 سالگی درگیر کند.

نکات سریع

- بیماری ام اس یک بیماری پیش رونده سیستم عصبی است که هنوز درمان قطعی برای آن پیدا نشده است.
- حدود 5/2 میلیون نفر بیمار مبتلا به ام اس در سراسر جهان وجود دارد.
- زنان بیشتر از مردان گرفتار می شوند.
- بیماری ام اس شایعترین بیماری سیستم اعصاب مرکزی در افراد جوان است.
- چهار نوع بیماری ام اس وجود دارد : خوش خیم ، بدخیم ، عودکننده –فروکش کننده ، پیش رونده ، پیش رونده اولیه.
- در بیماری ام اس میلین احاطه کننده فیبرهای عصبی تخریب می شود.
- با اینکه علت دقیق بیماری ام اس نامشخص است اما محتمل ترین علت آن تخریب غلاف میلین در اثر یک فرآیند التهابی خودایمنی است .
- بیماری ام اس یک بیماری ارثی نمی باشد اما نقش ژنتیک در آن بخوبی شناخته شده است.
- بیماری عصبی ام اس مسری نمی باشد.
- بیماران مبتلا معمولا در سنین 20 تا 40 سالگی تشخیص داده می شوند .
- به ندرت این بیماری در افراد زیر 12 سال و بالای 55 سال دیده می شود.
- بیماران مبتلا ، علایم بسیار متفاوتی دارند.
- هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما درمانهای موجود در تغییر روند بیماری مؤثر هستند.

علت بیماری ام.اس

علت دقیق این بیماری هنوز شناخته نشده است. مطالعات وسیعی در این زمینه در سراسر دنیا در حال انجام است.
تخریب غلاف میلین احتمالاٌ در اثر پاسخ غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن می باشد. علت این عملکرد غیر طبیعی سیستم ایمنی هنوز به خوبی شناخته نشده است. احتمالاًٌ چندین عامل مختلف در این روند دخالت دارد که عبارتند از : عفونت ، ژنتیک ، استرس ، نقص ایمنی و عوامل محیطی.

انواع بیماری ام.اس

سیر بیماری ام.اس غیر قابل پیش بینی است. برخی از بیماران سیر خوش خیمی دارند ، در حالیکه برخی از بیماران دیگر سیر سریعاٌ پیش رونده دارند که منجر به ناتوانی آنها می شود. اکثر بیماران مبتلا به ام.اس در بین این دو طیف قرار دارند. با اینکه بیماران مختلف علایم بسیار متفاوتی دارند اما به طور کلی با توجه به سیر بیماری ، این بیماری چهار نوع مختلف دارد :

1- ام.اس پیش رونده –فروکش کننده :
در این نوع ام.اس ، حمله های غیر قابل پیش بینی ظاهر می شوند. حملات ممکن است به صورت ظاهر شدن علایم جدید یا تشدید علایم قبلی باشد.طول مدت حملات متغیر است. (روزها یا ماهها) و بهبودی کامل یا نسبی دیده می شود. بعد از این حملات بیماری به مدت چندین ماه یا چندین سال خاموش است.

2- ام.اس خوش خیم :
در این نوع ام.اس ، یک یا دوحمله با بهبودی کامل دیده می شود.باگذشت زمان در این نوع ام.اس سیر پیش رونده یا ناتوانی دائمی دیده نمی شود. بیماری ام.اس زمانی در این دسته قرار می گیرد که بیمار بعد از 10 تا 15 سال از حمله اول ، ناتوانی بسیار اندکی داشته باشد. با توجه به حملات اولیه، ممکن است این نوع ام.اس ابتدا در دسته عود کننده – فروکش کننده قرارگیرد.

3- ام.اس پیش رونده ثانویه :
در برخی از بیماران مبتلا به نوع عود کننده – فروکش کننده ، احتمال ایجاد ناتوانی پیش رونده وجود دارد. ناتوانی اغلب به دنبال حملات رخ می دهد.

4- ام.اس پیش رونده اولیه :
در این نوع ام.اس حملات واضحی وجود ندارد. بیماری به تدریج شروع شده و به آرامی پیشرفت می کند.

علایم بیماری ام.اس

علایم بیماری ام.اس بسیار متغیر است. این علایم بسته به اینکه چه منطقه ای از سیستم اعصاب مرکزی گرفتار شده ، متفاوت است. الگوی بیماری ام.اس از هر فردی به فرد دیگری متفاوت است. این علایم حتی در یک فرد خاص در طول سیر بیماری تغییر می کند.

علایم شایع این بیماری شامل :

1- اختلالات بینایی : تاری دید ، دو بینی ، اپتیک نوریت ، حرکات غیر ارادی و سریع چشم و به ندرت از دست دادن کامل بینایی.

2- اختلالات تعادل : لرزش ، عدم تعادل در راه رفتن ، سرگیجه ، ضعف و کرختی اندامها ، اختلال در انجام حرکات موزون.

3- سفتی عضلات

4- اختلالات حسی : گزگز و مور مور ، احساس سوزش ،بی حسی و درد.

5- اختلالات تکلم : صحبت کردن آهسته ، تغییر حالت تکلم ، کشیدن کلمات و اختلال بلع .

6- خستگی

7- مشکلات مثانه و اختلال در اجابت مزاج:
- اختلالات مثانه شامل : تکرر ادرار ، فوریت در ادرار کردن، دفع ناقص مثانه یا دفع غیر ارادی.
- اختلالات اجابت مزاج شامل : یبوست و به ندرت بی اختیاری.

8- مشکلات جنسی : ناباروری ، کم شدن میل جنسی.

9- حساسیت به گرما : گرما در بسیاری از موارد باعث تشدید علایم می شود.

10- اختلالات شناختی : اختلال در حافظه کوتاه مدت ، اختلال در تمرکز و قدرت تصمیم گیری.

باید توجه داشت که برخی از این علایم واضح هستند ولی برخی دیگر از علایم مثل خستگی ، اختلالات حافظه و تمرکز برای اطرافیان آشکار و قابل درک نمی باشد

سیر بیماری ام.اس

سیر بیماری در افراد مختلف متفاوت است . باید توجه داشت که درصد بالایی از بیماران مبتلا به ام.اس زندگی کاملاٌ طبیعی را دنبال می کنند

تشخیص بیماری ام.اس

در حال حاضر ام . آر . آی دقیق ترین روش برای تشخیص بیماری ام.اس می باشد. باید توجه داشت که سایر بیماریها هم می توانند علایم بیماری ام.اس را تقلید کنند.
هیچ تست آزمایشگاهی، علامت یا یافته کلینیکی واحدی برای تشخیص بیماری ام.اس وجود ندارد.

درمانهای موجود برای بیماران مبتلاء به ام . اس

بااینکه درمان قطعی برای بیماری ام . اس وجود ندارد ، اما برخی داروها جهت بهبود علایم و سیر بیماری شناخته شده است :

داروهایی که سیر بیماری را تغییر می دهند :

*

Glatiramer acetate ( Copaxone s® )
*

Interferon beta-1a ( Avonex ® )
*

Interferon beta-1a ( Rebif ® )
*

Interferon beta-1b ( Betaseron ® or Betaferon ® )
*

Mitoxantrone ( Novantrone ® )

داروهایی که جهت بهبود حملات حاد بیماری استفاده می شود :

*

Dexamethasone ( Decadron ® )
*

Methylprednisolone ( Depo-Medrol ® )
*

Prednisone ( Deltasone ® )

درمانهای علامتی بیماری :

گرفتگی عضلات :

*

Baclofen ( Lioresal ® )
*

Clonazepam ( Klonopin ® or Rivotril ® )
*

Dantrolene ( Dantrium ® )
*

Diazepam ( Valium ® )
*

Gabapentin ( Neurontin ® )
*

Tizanidine ( Zanaflex ® )

لرزش :

*

Clonazepam ( Klonopin ® or Rivotril ® )
*

Isoniazid ( Laniazid ® )

خستگی :

*

Amantadine
*

Fluoxetine ( Prozac ® )
*

Modafinil ( Provigil ® )
*

Pemoline ( Cylert ® )

اختلالات عملکرد مثانه :

*

Ciprofloxacin ( Cipro ® )
*

Desmopressin ( DDAVP Nasal Spray ® )
*

Imipramine ( Tofranil ® )
*

Methenamine ( Hiprex , Mandelamine ® )
*

Nitrofurantoin ( Macrodantin ® )
*

Oxybutynin ( Ditropan ® )
*

Oxybutynin : extended release formula ( Ditropan ® )
*

Phenazopyridine ( Pyridium ® )
*

Propantheline bromide ( Pro-Banthine ® )
*

Sulfamethoxazole ( Bactrim® or Septra ® )
*

Tolterodine ( Detrol ® )

اختلالات عملکرد روده :

*

Bisacodyl ( Dulcolax ® )
*

Docusate ( Colace ® )
*

Docusate mini enema ( Therevac Plus ® )
*

Glycerin ( Sani-Supp supository ® )
*

Magnesium hydroxide ( Phillips Milk of Magnesia ® )
*

Mineral oil
*

Psyllium hydrophilic mucilloid1 ( Metamucil ® )
*

Sodium phosphate ( Fleet Enema ® )

اختلالات جنسی :

*

Alprostadil ( Prostin VR ® )
*

Alprostadil ( MUSE ® )
*

Papaverine
*

Sildenafil ( Viagra ® )

درد :

*

Amitriptyline ( Elavil ® )
*

Carbamazepine ( Tegretol ® )
*

Clonazepam ( Klonopin® or Rivotril ® )
*

Gabapentin ( Neurontin ® )
*

Imipramine ( Tofranil ® )
*

Nortriptyline ( Pamelor® or Aventyl ® )
*

Phenytoin ( Dilantin ® )

اختلالات روحی ، روانی و شناختی :

*

Bupropion ( Wellbutrin ® )
*

Fluoxetine ( Prozac ® )
*

Paroxetine ( Paxil ® )
*

Sertraline ( Zoloft ® )
*

Venlafaxine ( Effexor ® )

سرگیجه :

*

Meclizine ( Antivert ® or Bonamine ® )

حساسیت به گرما و خارش متناوب :

*

Hydroxyzine ( Atarax ® )

تهوع و استفراغ :

*

Meclizine ( Antivert ® or Bonamine ® )


برگرفته از سایت http://www.irmss.org
به امید پیدا شدن راه حل درمان این بیماری

پزشکی

    نظر
این خبر رو جدی بگیرید !!!

مصرف بی‌رویه استامینوفن خطر ابتلا به آسم و بیماریهای ریوی را افزایش می‌دهد



مصرف دایم و بدون تجویز مسکن استامینوفن خطر ابتلا به آسم و بیماری مزمن گرفتگی ریوی را افزایش داده و در صورت مصرف روزانه باعث آسیب فعالیت ریه‌ها می‌شود. در این تحقیقات که از سوی موسسه ملی پژوهشی آزمایشی بهداشت و تغذیه دانشگاه ناتینگهام انگلیس صورت گرفته است، محققان حدود 13 هزار و 500 آمریکایی را طی سالهای 1988 تا 1994 از نظر میزان مصرف آسپرین، استامینوفن و ایبوپروفن مورد مطالعه قرار دادند. به گفته این محققان، مصرف دوز بالای استامینوفن میزان یک آنتی‌اکسیدان «گلوتاتیون» را در بافت شش‌ها کاهش می‌دهد که این امر منجر به آسیب ریه بروز بیماریهای تنفسی و آسم می‌شود. در این مطالعات در مورد سایر مسکن‌ها از جمله آسپرین و ایبوبروفن این نتایج به دست نیامد. شایان ذکر است، نتایج این مطالعات در مجله آمریکایی طب تنفسی و مراقبت‌های حیاتی منتشر شده است.